Bernard Van Eeghem
Bernard Van Eeghem (1953-2024) studeerde architectuur in Gent en kunstgeschiedenis in Brussel. Hij was actief als auteur, beeldend kunstenaar en performer.
De Heilig-Bloedprocessie in Brugge, de stad waar hij opgroeide, maakte op hem een onuitwisbare indruk. Het voedde zijn verlangen naar de integratie van de verschillende kunsten, het ideaal van het gesamtkunstwerk. Van Eeghem schrijft, schildert, ontwerpt, acteert, zingt en performt, in voorstellingen die hij solo maakte of samen met artiestes als Catherine Graindorge, Manah Depauw, Katja Dreyer, Dolores Bouckaert, Nele Vereecken en Stefanie Claes. Hij werkte samen met gezelschappen als Dito’Dito, Tristero, Het Bordes, Braakland/ZheBilding, De Parade, Victoria/Het Net, klein & Wagner, Leporello, HTP (Jan Decorte), Charlie Degotte e.a. Hij gaf les in hedendaagse schilderkunst, doceerde aan het Lemmensinstituut, was gastdocent aan het RITS, jurylid van Het Theaterfestival en mentor voor jonge artiesten op Theater aan Zee.
Het theaterwerk van Van Eeghem werd geproduceerd door Margarita Productions (opgericht in Brussel in 2003), dat in 2015 fusioneerde met het productiebureau Mokum en vervelde tot Hiros.
In de PAK.MEE-reeks van Campo (Gent) publiceerde Van Eeghem de absurdistische, fragmentair-biografische novelle Kant (2011). Voor een solotentoonstelling in de Beursschouwburg (Brussel) schreef hij Why-O Me? (2012) en voor de vijftigste verjaardag van de Beurs het verhaal Broerie in de Beursschouwburg (2015).
Bernard Van Eeghem (1953) werd in Frankrijk geboren als X, werd meteen na zijn geboorte naar een weeshuis in Antwerpen gebracht en eind april 1954 naar Brugge waar hij liefdevol werd ontvangen en warmhartig opgevoed. Hij studeerde architectuur aan Sint-Lucas Gent en – na zijn burgerdienst in de Beursschouwburg in Brussel – kunstgeschiedenis en archeologie aan de VUB (Brussel).
In 2021 publiceerde hij bij Fluxenberg de bundel Hip en hop en hap en nip. Ook mama en papa en papa en mama en mama en mama en mama en ik is een bundeling van performatieve teksten, nieuwe gedichten, etc.