Omslag van Aria van professor Bentoné
Roman
Vormgeving: Zwerm
13,2 × 20 cm
188 p.
ISBN 9789464070132; NUR 301
verschenen: 1 mei 2021
Dirk Elst

Aria van professor Bentoné

Een dakloze jongeman neemt zijn intrek in een leegstaande drukkerij in Oostende. Hij droomt van een eigen badkamer. Koopt met zijn laatste geld een plastic bak in de Lidl. Vult de bak met water. Neemt een bad op de tonen van Aria della Monica, een lied uit de zestiende eeuw over een meisje dat naar het klooster moet.

De plastic bak wordt zijn houvast in een wereld waarin zijn verleden meer en meer bezit van hem neemt: zijn overleden zusje, zijn vader die als metaalarbeider een staking leidde, het dorp van zijn jeugd,… ze duiken weer op.

Via een uitzendkantoor kan de man aan de slag in een pakhuis in de haven. Op een feestje ontmoet hij zijn ex-vriendin, een kunstenares. Zijn precaire situatie wordt het tragikomische decor waarin hij zijn grip op de tijd verliest.

Tekende Louis Paul Boon de wereld van het proletariaat, dan neemt Dirk Elst de lezer mee in die van het precariaat. In Aria van professor Bentoné laat hij vele verhaallijnen samenvloeien in een levendig tableau vivant van onze tijd. Autobiografische fictie die aan de ribben blijft plakken.

€ 20,00 excl. verzendkosten

Over de auteur

Portret van Dirk Elst

Dirk Elst

Quote

  • Elst schetst in een levendige, mildironische stijl de ondraaglijke lichtheid van het Vlaamse dorpsleven en de uitzichtloze situatie van wat tegenwoordig bekend staat als het precariaat. (…) Elst is een kei in het razendsnel en zo goed als naadloos monteren van korte scènes uit het verleden met tekstlappen die zich in het heden afspelen. (…) Dat procedé van gezwind switchen tussen tijdsbestekken geeft Elsts roman bij momenten een enorme vaart én tilt het humorgehalte naar een hoger niveau. (…) Elst heeft zonder meer een opmerkelijk debuut geschreven. Sterker nog, Aria van professor Bentoné heeft alles in zich om een bescheiden cultsucces te worden.

    Laurent De Maertelaer, MappaLIbri, oktober 2021