Omslag van Bent u nog in Afghanistan?
Dichtbundel
Vormgeving: Hilde Princen, huis hut
17 × 24 cm
96 p.
ISBN 9789464519112; NUR 306
verschenen: voorjaar 2023
Johan Reyniers

Bent u nog in Afghanistan?

In 2011 schreef Johan Reyniers Waarom zijn wij in Afghanistan?, tien jaar later Bent u nog in Afghanistan?, geïnspireerd door de chaotische terugtrekking van het Westen uit dat land. Tussen deze twee gedichten zit het tweede decennium van de 21ste eeuw besloten, jaren vol oorlog, mondiaal terrorisme, politieke onrust en identitaire kwesties. Ze inspireerden Reyniers tot gedichten die vaak heel erg op de actualiteit inhaken, maar soms ook helemaal niet. Ze spelen in Brussel en Amsterdam, in heden en verleden, op plaatsen die we kennen en in werelden die ons vreemd zijn. In de gedichten komen nogal wat ikken voor. Soms vallen ze samen met wie de dichter denkt te zijn, maar soms ook helemaal niet. Ze nemen de vorm aan van collages, montages, lijsten, notities, commentaren, dialogen, readymades en citaten. Soms ook zien ze er uit als een gewoon gedicht, of wat men daaronder wil verstaan.

€ 24,90 excl. verzendkosten

Over de auteur

Portret van Johan Reyniers

Johan Reyniers

Quotes

  • Reyniers sleurt de lezer mee in een overweldigende stroom van ideeën. Het maakt de eigenzinnige rijkdom uit van deze bundel.

    Jooris Van Hulle, Poëziekrant nr. 5, 2023
  • Reyniers schrijft zijn poëzie in de modus van het commentaar, het citaat en de collage. Afstandelijk. Observerend. Opsommend. Vol ironie en zelfironie. (…) ‘Gedichten moeten tanden hebben’, luidt het in een van de gedichten. En dat is bij een aantal zeker het geval. (…) Een eigenzinnig dichterschap in de marge van de Vlaamse poëzie.

    Erwin Jans, DW B, 1 september 2023
  • Natuurlijk moet je als kunstenaar overtuigd zijn van wat je maakt. Tegelijk ben ik bang-nieuwsgierig voor de reacties op mijn gedichten. Maar waarom zou ik iets de wereld insturen waarvan ik vooraf al weet hoe het zal worden ontvangen?

    Johan Reyniers, BRUZZ, 2 maart 2023