Vormgeving: Kris Demey
196 p.
ISBN 9789464519181; NUR 301
verschenen: najaar 2023
Niemand sterft voor zichzelf
Een herfstige donderdagochtend. In een volle kerk wordt afscheid genomen van een veelbesproken man. Een oubollige boomer volgens de enen, een betrokken burger volgens de anderen. We volgen de uitvaart door de ogen van drie nabestaanden: de rebelse dochter die zich aan alles en iedereen ergert, zijn beste vriend die de ceremonie liever vanop de laatste rij volgt en een neef die stiekem door de profielen op een datingapp scrolt.
Wat een ingetogen herdenking moest worden, verandert tijdens de koffietafel al gauw in een bittere tweestrijd, balancerend op de breuklijnen tussen stad en platteland, babyboomers en millennials, gelovigen en vrijzinnigen. Koesteren we onze wortels of knippen we ze door?
€ 24,90 excl. verzendkosten
Quotes
Mijn roman speelt met heel hedendaagse tegenstellingen: katholicisme versus atheïsme, conservatief versus progressief, stad versus platteland. Door de ogen van drie personages van verschillende generaties, die elk een andere relatie hadden met de overledene. Het is een reflectie op hoe de snel veranderende tijd waarin we leven voor steeds grotere tegenstellingen zorgt.
Ik vind het interessant hoe iedereen andere dingen uit een boek haalt. Er was iemand die het vergeleek met de film Festen, en dat vond ik wel een goede referentie.
De drie figuren komen afwisselend aan de beurt in korte hoofdstukken waarin telkens hetzelfde onderwerp vanuit de drie verschillende oogpunten wordt ontleed. Het creëert een bijzondere spanning die toch ook zeer herkenbaar is. (…) De schrijver houdt je in spanning over iets wat vroeger gebeurd moet zijn. Tijdens de pensioenviering van de overledene is er ooit iets voorgevallen dat alle betrokkenen immens heeft getekend. Wat dat was kom je pas in het laatste deel van het boek te weten. Beetje bij beetje kan je je een beeld vormen van de leefwereld waarin de figuren vertoeven en handelen.