Omslag van Soms maak ik wonderlijke reizen
Dichtbundel
112 p.
ISBN 9789464782301; NUR 306
verschenen: najaar 2023
Chantal Sap

Soms maak ik wonderlijke reizen

Chantal Sap schildert met woorden de betovering en de onttovering van stad, zee en land.

De stad houdt nooit op: afbraak en opbouw, feest en rouw. Mensen met hun vele gezichten zijn deel van de stad, zij maken de stad.

In landschap en zee liggen het uitgestrekte en het verstilde. Zij gaan door, ondanks de bedreigingen van de mens.

Chantal Sap creëert eilanden van verstilling en verdieping. Dat deed ze eerder al in haar woordinstallaties, videogedichten en tentoonstellingen waarvoor zij samenwerkte met andere kunstenaars. Zij publiceerde de bundels Lichtende kamers – Besloten hofjes (i.s.m. Anne Manteleers, voor de Kruidtuintentoonstelling in Leuven, 2016), Videogedicht Versporen (i.s.m Klaas Verpoest, voor de tentoonstelling Geënt, in Parkabdij Leuven, 2011), Tweeblik door Elvire B. Cleenwerck (pseudoniem van Chantal Sap en Bart Madou, 2012). Woorden om te zeggen en te zwijgen (i.s.m Kathelijne De Vriendt voor de tentoonstelling Steeds weer zoeken mijn ogen in Begijnhof Sint-Amandsberg, 2006).

€ 19,90 excl. verzendkosten

Over de auteur

Portret van Chantal Sap

Chantal Sap

Quote

  • Een samenleving stichten waar mensen zich thuis voelen, betekent ook de taal verzorgen, woorden hoeden, dichten. De stad verandert dan in “een Babylon van spraken”: het is opvallend dat Chantal Sap het oude verhaal over de toren van Babel niet leest op de traditionele manier als een waarschuwing voor spraakverwarring, maar integendeel als een unieke kans op meertaligheid, inclusie en vernieuwing. Een machtiger pleidooi voor poëzie is er niet. Poëzie smukt het leven niet op, maar geeft de mensen een woning, laat ze thuis komen. Poëzie bewaart een aandenken.

    Dirk de Schutter, Leuven, 17 september 2023